Så går vadslagning till

Dagens betting är ju en slags avancerad form av vadslagning men vadslagningen i sin ursprungliga form har aldrig gått ut tiden. Sven Göran Eriksson även kallad Svennis må vara mer upptagen med att träna spelarna som vi bettar på men då han kom till England för att jobba med landslaget så antog han det vad som Tony Blair erbjöd honom. Frågan var om Svennis eller Blair skulle få sparken först. Den som vann skulle få 100 pund. Några år efter detta så kunde Svennis konstatera att han förlorade vadet för han fick sparken ett år före Blair men några hundra pund fick inte Tony vilket han kanske heller inte var så intresserad av. Detta må vara en vadslagning där man inte levde upp till sitt löfte om utbetalning men förutom detta så fungerar klassisk vadslagning precis på detta sätt.

Vi slår vad

I svenska språket så kan man haspla ur sig att man slår vad om att… som ett sätt att säga att man är säker på att något kommer att hända eller att något är på ett visst sätt. Det här är förstås inte äkta vadslagning. För att slå vad så måste minst två personer kommer överrens om att de ska slå vad. Man kommer att ta olika ståndpunkter i en viss fråga där man ännu inte vet vad svaret är. Man beslutar sig även för hur mycket den som förlorar måste betala den som vinner. Om båda personerna har rätt så är det ingen som vinner pengar och likaså om båda har fel. Sedan kan man slå vad om vad som helst, här är några uppslag för vadslagning vänner emellan:

  • Om det kommer att regna imorgon
  • Vem som gifter sig först
  • När den första snön kommer
  • När ett barn kommer att födas
  • Hur länge någon kan bära mustasch
  • Vem som kan simma längst

Det går att slå vad om allt och inget och det kan vara ett roligt sätt att fördriva tid med vänner. Man ska dock vara försiktig med att inte anta vadslagning som man sedan inte klarar av. Det finns folk som antar de mest märkliga vad bara för att få uppmärksamhet, men att äta daggmask, tatuera sig och annat kan vara väl magstarkt bara för att ha lite kul.

Modern vadslagning

Modern vadslagning är i stort sett samma sak som det som du och din vän kan göra hemma med skillnaden att den når så många fler och att den involverar mycket mer pengar. Med moderna bookmakers så kan man satsa en ganska liten summa och ändå ha chansen att få tillbaka ett fint belopp om man hade rätt. Dessutom så kan man satsa på en massa olika saker som pågår runtom i världen.

I och med att man kan komma åt sportsbetting via större aktörer online så slipper man även en del av den kriminalitet som länge var ett problem med vissa bookmakers som var ute efter att utnyttja folks lust efter snabba pengar. Detta gör att man idag kan se betting som en säker och rolig hobby som alla kan pyssla med.